A sweet witch with Swiss Swatch

Чели ли сте скоропоговорката за швейцарските вещици със швейцарските часовници Swatch?

“Three sweet switched Swiss witches watch three washed Swiss witch Swatch watch switches. Which sweet switched Swiss witch watches which washed Swiss witch Swatch watch switch?”

Имам два часовника Swatch. Първият ми е подарък за рожден ден от любимия човек (избран от него), вторият ми е подарък за нерожден ден, този път избран лично от мен. Изборът на втория си беше любов от пръв поглед. Как да не го харесам: сребрист, тънък и с цветенца, просто идеален – Swatch Luludia. Корпусът му е дебел 4 мм. Циферблата и верижката са изчистени, без ужасяващи бляскави камъчета, а самия циферблат няма и цифри за часовете, даже няма и отбелязки за основните (12, 3, 6, 9). С което Времето се превръща точно в Толкова, колкото вие си мислите че Е.

Никога не се къпя с часовник на ръката. Първата ми работа, когато вляза вкъщи е да си сваля часовника. Май съм от типа хора, които не се отнасят нехайно с вещите, които обичат.

Края на септември бяхме на море. Без да се усетя влязох в басейна с любимия ми часовник, а когато излязох той тотално се беше Удавил. Не се беше намокрил, нито овлажнил или кондензирал влага. В часовника ми имаше доста Вода. Знаех че е водоустойчив, но до колко метра – не помнех. Аз не мога да плувам, така че не съм плувала с часовника. За всеки случай го снимах и още тогава реших, че ще пиша на Swatch. Естествено часовника спря да работи.

Когато се върнахме от морето, порових и си намерих гаранционната карта. Двугодишната му гаранция беше изтекла преди една година. Реших, че няма защо да го нося на сервиз. Водата, след като се изпари или изтече, му нанесе такива поражения, че той просто не подлежеше на никакви поправки.

В гаранционната карта на часовника пишеше, че водоустойчивостта му е 30 м и никъде не се обясняваше какво означава това. За мен щом черно на бяло пише 30 метра, това означава 30 метра. Не съм маниак относно часовниците и не бях навлизала в дебрите на закодираната водоустойчивост. Чак сега се разтърсих в интернет и прочетох, че всъщност Водоустойчивост 30 метра означава, че “Часовника ви е подходящ за всекидневна употреба. Устойчив на водни пръски и дъжд. Не е подходящ за плуване, гмуркане, работа свързана с вода и риболов.”

Когато писах на Swatch, тези подробности за водоустойчивостта не ги бях прочела (иначе може би нямаше да им пиша). В писмото си драматично описах какво се е случило с любимият ми часовник и че изключително съм разочарована от това. Изпратих им и първата снимка, която виждате по-горе, за да добият представа за колко вода в часовника говоря. Описах само случката и последствията за часовника ми. Не съм искала нищо от тях, просто се оплаках. Очакванията ми бяха, че ще отговорят колко много съжаляват, но вината си е моя и толкова.

На следващия ден ми писа Бранд мениждър от фирма Темитрейд (не можах да намеря информация за тази фирма). От Swatch бяха препратили писмото ми до тях. Поискаха ми информация откъде е закупен часовника, в гаранция ли е, и носила ли съм го в оторизирания сервиз на Swatch. След кратка кореспонденция ме посъветваха все пак да занеса часовника в сервиза, за да решат какво да правят с него.

Занесох часовника в сервиза след 3 дена. От госпожата работеща там разбрах, че ще ми го сменят с нов. Обясниха ми и че това с 30-те метра, въобще не е 30 метра. Оставих го все още невярваща, че ще бъде сменен, при положение че гаранцията му е изтекла.

След още 3 дена ми се обадиха да ида да си взема новият часовник. Взех го – нов, блестящ, с лепенка на стъклото, даже ми скъсиха верижката. А в новата гаранционна карта (не, не ми дадоха нова гаранция, отбелязана е старата дата) за водоустойчивост вече пише 3 bar.

Цялото това словоизлияние беше, за да БЛАГОДАРЯ за добрата воля на Swatch и Темитрейд (не знам кой е взел решението за смяната на часовника). За първи път се сблъсквам с такъв жест от страна на търговска фирма.

Писмото си до Swatch започнах с думите: “I was a fan of Swatch.” … Все още съм им Фен.

One thought on “A sweet witch with Swiss Swatch

  1. На това му се вика добро сервизно обслужване и грижа за клиента 🙂
    В интерес на истината и с това 3 бара, което са написали пак си търсят белята…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.