Рожден ден с ДНК – Детски Научен Клас

Невероятно-прекрасна идея е да наемете екипа на ДНК (Детски научен клас) за Рождения ден на вашето дете. Как ги открихме ние? Съвсееем случайно, ако вярвате в случайности :).

Докато беше в детската градина, Рали имаше лошия късмет да се разболява на рождените си дни. Затова не смеех да планирам нищо предварително. Но стана първи клас и трябваше да организирам събитието. И като първо такова – налагаше се да е на ниво. Всичко се избираше единствено след консултация и одобрение от нейна страна. Отиваме в Детски клуб Цветна градина и я питат кой е любимия й герой, за да завъртят тематично партито около него. Докато тя мисли, й споменават, че всъщност имат едно ново Научно парти, на което се правели Слонски сополи… В този момент, всички анимирани същества потънаха в забвение и научното парти спечели! Естествено не знаехме въобще какво да очакваме.

Надали ще успея да ви опиша Явор Денчев (създателя на ДНК) с целия магнетизъм и харизма, която притежава. Явор е магистър по микробилогия (Университет на Виктория, Канада). Работил е в различни лаборатории, по различни проекти… “А когато видях, че мога да съчетая науката и работата с деца… ежедневието ми се превърна в поредица от избухващи колби, детски усмивки и чувство за истинска принадлежност.” (от интервюто му в сайта на СуперХостинг)

Сух лед

“Интересът на децата се запалва, когато това, което им представяш, е смислено и поднесено по ефектен, впечатляващ начин, с доза хумор и с нотка на мистерия, така че да се замислят защо и как се случва.”

Бели пушещи балончета

Научното представление, което Явор изнесе пред децата на рождения ден беше невероятно забавно, пригодено за възрастта им (7 години), съчетаващо смешки и наука в едно. През този час и половина никой не отлепи поглед от него (не се сетиха нито за ядене, нито за пиене), а родителите, които първоначално само надничаха, станаха постоянни зрители на заден план. И аз искрено Ах-ках и се забавлявах, тъй като през цялото време бях там и снимах.

Душ със сух лед
Тръбчо – най-шеметния супергерой под налягане
Стелещ се пушек

Втора серия с ДНК

Следващата година организирахме и рождения ден на големия батко с ДНК. Те са мобилни и идват където им посочите. Този път наехме Пространства за общуване Серендипити. Трябваше да подсигурим само голяма маса и топла вода. Болшинството от гостите бяха на 11 години, затова избрахме варианта лаборатория, в която децата сами правят всички експерименти (ограничението в бройката е 12 участника).

Нетопящия се сняг в епруветки

Получи се най-якия рожден ден! Преживяване-мечта: изчезваха хартии в пламъци, приготвяха нетопящ се сняг в епруветки, пълниха цветни димящи колби със сух лед, бъркаха слайм в стил слонски сополи, правиха инста желиращи червеи. Някои от нещата си ги взеха за вкъщи като подаръци.

Цветни димящи колби със сух лед

Родителите също не пропуснаха демонстрациите.

Инста желиращи червеи
Слайм в стил слонски сополи

И така повече от два часа неспирни възгласи: “Ооооо!”, “Аааааа”, “Ехаааа”, “Виж, виж…”, “Дааааааааа” …

Изригващи сапунени експлозии в стил слонска паста за зъби

Едно от децата не говореше и не разбираше български език и Явор търпеливо повтаряше обясненията специално за него на английски език!

Ако искате запомнящ се и различен Рожден ден – обадете са на ДНК. Те с радост ще дойдат и никой от гостите ви няма да иска партито да свърши (даже и родителите)!

Все още не сте убедени, че следващия рожден ден ще е с ДНК? Вижте Явор в действие на лекцията му за TEDxVitosha:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.