Синият портокал в Созопол

Blue Orange е единственият хотел по българското черноморие, в който ходим почти всяка година извън сезона, през почивните дни около 24 май.

За първи път го посетихме през 2011 година. Оттогава сме ходили 4-5 пъти. Исках непременно да пиша за него, защото се отличи от всички хотели по нашето море, в които сме отсядали.

Местоположение

Хотелски комплекс Blue Orаnge се намира на входа на Созопол, местност Герените, до къмпинг Златната рибка. Идвайки от Бургас, завивате към Созопол, но въобще не продължавате към града, а пак завивате наляво и се вмъквате в локален път, който ви извежда пред хотела.

Настаняване

През 2011 година ни настаниха в студио, на цената на двойна стая, защото бяхме с двете деца. За малката бяха осигурили детска кошарка, а за баткото – разтегателен фотьойл. Наблягам на това, защото същата година бяхме в хотел, близо до Гоце Делчев, в който изрично твърдяха, че деца под 6 години се настаняват безплатно. Но не предлагаха нито кошарки, нито разтегателни канапета, като с това принуждават родителите да заплатят допълнително легло за детето (което по принцип се настанявало безплатно).

През всички други години сме резервирали апартамент.

Комплексът е фактически на първа линия. Състои се от главен хотелски корпус и още … 4 или 6 къщички, построени по протежение на алеята, която води към плажа. Апартаментите се помещават в тези къщички.

Външният басейн и барът

Хотелът е така построен, че образува един уютен и красив вътрешен двор. В горната част са външият басейн и барът към него.

външния басейн и барът
външният басейн

В долната част има детска площадка, беседка с тенис маса, и малка сцена с дървени пейки. Там през активния сезон аниматорите изнасят вечерни представления пред туристите.

детската площадка и сцената

Вътрешният басейн

В края на май времето не е благоприятно за къпане в морето, затова вътрешния басейн е много хубава опция. Всяка година беше отворен и затопляха водата. Но през 2019 отказаха да я топлят и децата бяха нещастни от този факт.

Храната

О!Храната….. За нея трябва да ги похваля отделно. Не съм чревоугодник, не живея и за да ям, по-скоро обратното. Но всеки ден ни изненадваха с приготвените ястия.

Всичко сготвено бе на много високо ниво като качество и вкус. Личеше, че нещата, които се предлагат предварително са проверени, а не просто закупени от някъде и сложени на масата. Нали ви се е случвало в някой хотел, да си вземете сутрин за закуска от апетитно изглеждащите малки кроасанчета, а после с неудовлетворение да установите, че самите те не помнят кога са произведени! В Синия портокал и кроасанчетата бяха на ниво!

Актуализация от 2019 година: Може би готвачът е сменен, или вече не се обръща специално внимание на храната, но тази похвала отпада. Не че храната е лоша, напротив. Обаче не е на високото ниво, както беше в началото.

Плажът

Плажът е прекрасен, има безплатни шезлонги и чадъри за гостите на хотела, но през активния сезон и когато хотела е запълнен – трябва да сте бързи, за да си осигурите място.

Останахме страшно очаровани и неимоверно доволни от всичко: хотела, настаняването, персонала…

Последната година (2019) бяхме предупредили, че ще пристигнем късно вечерта, след като вечерята е минала. В стаята ни очакваха плодове и сандвичи, специално направени за нас, което беше голям жест.

Ако тази година, 2020, не се беше настанил Корона вируса в живота ни, през месец май за пореден път щяхме да се настаним в Синия портокал.

One thought on “Синият портокал в Созопол

  1. Харесвам блога Ви!
    Намирам за много ценно да се споделят подобни преживявания, за което благодаря! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.