Porto Koufo

22 – 29 юни 2013 г.

Поредната морска забежка, но този път и с двете деца. За първи път. Силите са на равно – двама родители : две деца, и не е много ясно кой ще победи 🙂 Решаваме, че щом “борбата ще е епична”, поне да е на познат терен и правим резервация за апартаментите, в които сме били вече два пъти в Пефкохори.

И докато се настройваме и планираме за Пефкохори, без да разберем сме настъпили някоя пеперуда, чието непредумишлено убийство е изкривило леко в дясно бъдещия пространствено-времеви континиум и ние изкарваме отпуската си на съвсем друго място.

Тъй като се чудехме дали да тръгнем на 22 или на 23 юни, не помнехме на края за коя дата сме резервирали. Шест дни преди пътуването, решаваме да звъннем все пак, срам не срам, да попитаме за коя от двете дати е резервацията ни. Оказа се, че няма и какво да помним, защото нямаме никаква резервация за Пефкохори. Жената с която сме говорили ни объркала с едни други българи, които също се обаждали … и крайния резултат е: другите българи имат резервация, ние имаме “Извинявайте”.  Айде да прелети някоя пеперуда покрай мен сега, а!

Да намеря по Интернет свободен апартамент или студио за четирима, отговарящо на всичките ми претенции, пет дни преди отпътуването е проооостоооо… бавна смърт с мисли за самоубийство. Изтекоха ми очите да гледам сайтове на семейни вилички, студия и апартаменти. Написах 30 имейла в рамките на два дни, получих отговор от 14, като само 3 обявяваха, че имат свободни места за искания от мен период. С единия грък докато уточним някои подробности, които ме интересуваха, взе че ми написа, че студиото вече не е свободно. Избрахме по-красивото място от останалите две, и по-евтиното :), разликата не беше малка – 10 евро на вечер.

И както вече ви споменах, поради ефекта на пеперудата, се озоваваме леко в дясно и малко по-надолу от планираното.

Pefkochori - Porto Koufo Porto Koufo

Порто Куфо се води най-голямото и най-безопасно естествено пристанище в Гърция. Както виждате от картата по-горе, заливчето е доста закътано, така че в древността, когато е било пристанище на Торони, са го кръстили “Глухото пристанище”, защото е толкова добре защитено, че не може да чуете шума на морето. Било е скривалище на турски пиратски кораби, а през Втората световна война, германците са го използвали като база за свои подводници.

Сега Порто Куфо е едно малко селище, тихо и спокойно, пълно с рибарски корабчета, ветроходни и моторни яхти. Сутрин като се събуждах в 9 часа имах чувството, че сме първите, които се размърдват.

Пътувахме с колата около 6 часа, само с един гаф на GPS-а, който много държеше да минем по улица, която беше в ремонт, но след “тука може, тука не може, абе я да се върнем по другата” нацелихме отново “правия път”. Без никакви проблеми открихме Aiolis Studios, където ни очакваха.

Aiolis Studios

Студиото, в което бяхме, по принцип е за 3 човека, но нашата Ралица все още не заема много място. И въпреки това в действителност студиото се оказа наистина доста мъничко за четирима. Добре че бяха сложили кошарка за Рали (не че тя спа в нея), та я използвахме да слагаме дрехи и хавлий върху нея, тъй като в стаята освен леглата и едно нощно шкафче, нямаше стол или табуретка.

Кухничката също е малка, но се преживява с малко повече акробатика и добра организация. Има хладилник и индукционен котлон (с разпечатани инструкции на български език как се работи с него, не е сложно). На терасата имахме барбекю, само за нас. Мислехме, че е електрическо, но то се оказа с въглища. Може да се използва и голямото барбекю в двора.

А терасата… О!Терасата!!! … всички мрачни мисли, които ми дойдоха при вида на малката стаичка се изпариха когато излязох на терасата. Искам такава и в София, естествено с гледката. А гледката …. О!Гледката!!! … за нея мога да редя суперлативи на 3 езика и не знам дали ще успея да я опиша. Затова ви я представям на живо. Нека гледката да влезе :

Гледката от терасата на студиото

Пикасата на Google бе така любезна да я сглоби за мен без да ме попита, когато качих всички снимки. Половин час провеждах разследване кога сме я направили тази снимка и кой точно я е направил, докато установих произхода й. Даже малко се шашнах от тази неподозирана способност на Пикаса.

Да се върнем на терасата. Голяма наслада е да седите там и да си пиете кафето, да закусвате, обядвате, вечеряте, четете книжка, или просто да си седите и да попивате гледайки.

Терасата

Плажът е много близо. Може да видите на долната снимка, там където завива пътя, започва плажа. Виждат се чадърите, които са към едно кафе-каравана. За да използвате чадърите и шезлонгите е достатъчно да консумирате нещо от кафето.

Ако си носите собствени чадъри, ивицата е дълга, но тясна (тоест винаги сте на първа линя :), между вас и морето няма да има друг), и може да си изберете къде да ги сложите. Нямаше много хора. Случваше се към 10 часа да сме първи на плажа, чиято чистота е оставен на грижите и възпитанието на плажуващите. Вследствие на това по пясъка се мотаят различни находки и фасове от цигари, но в нива клонящи към поносимост. Самият пясък е едър и пълен с камъчета. Водата в края на юни е много приятна, чиста и прозрачна, а следобедите е направо топла. Близо до брега е много плитко и после изведнъж става стремоглаво дълбоко. Личи си по цвета.

Там където започне да става тъмно синя – там започва дълбокото. Дълбочината е 8 метра. Затова яхтите нямат никакъв проблем да акостират на самия плаж. На два пъти станахме свидетели как няколко ветроходни яхти на Neilson (между 6 и 10 броя) се опитаха да спрат за пренощуване на плажа. Първия път бреговата охрана ги усети и им забрани. На снимката по-долу са 4те последни яхти, които се махат от плажа.

След няколко дни, дойдоха за втори път, може би друга флотилия. Никой не ги обезпокои и те останаха до сутринта, като се наредиха 8 яхти една до друга. От страницата им научих, че Neilson са английска фирма, която освен други активности, предлага и ваканционно плаване с яхти от собствената им флотилия в Гърция и Турция. Ако сте без всякакъв плавателен опит ви предлагат ваканция от 2 седмици, като през първата ви обучават как се плава с яхта, а втората седмица плавате наистина. Иначе за да ви пуснат направо да плавате, на борда трябва да има минимум двама човека на 18 и повече години, които да са управлявали яхта. Страхотно семейно преживяване.

Друга случка от плажа, включваща яхта: както си лежим, една средно голяма моторна яхта спира на метри от нас. Човека от яхтата (оказа се сърбин) ни се извинява и казва, че ще след 15 мин. най-много ще тръгнат. Вади мобилен телефон и обяснява на някого къде се намира и му казва, че го чака. След известно време пристига едно бусче. Спира на пътя, шофьора слиза, отваря багажните врати отзад, измъква един маркуч с накрайник пистолет и … зарежда яхтата с гориво. 🙂 Мобилна бензиностанция по поръчка!

Домакините ни, Виви и Панос, бяха много мили и се стараеха да удовлетворят всяко наше искане. Почерпиха ни с маслини, собствено производство, от маслиновите дръвчета в двора. Не бях яла никога такива маслини! Двора е доста голям, с 5-6 дръвчета, които пазят сянка. Тревата се поддържа изключително добре и усещането, когато ходите боси по нея е все едно стъпвате върху дебел килим.

Децата обожаваха да си играят на двора и да се люлеят в хамака. Панос има много добър подход към децата и наставаха големи игри на гоненица и борба по тревата.

Собствениците имат и две големи дружелюбни кучета, Атина и Ванилия, които си умират да бъдат галени. Ако имате домашен любимец, може да бъдете уверени, че и той ще бъде добре дошъл в Aiolis Studios.

В селцето има само един супермаркет, който беше до нас, зареден с всичко необходимо, дори доставяха закуски сутрин. Таверните са поне 5-6. Виви ни препоръча Tzitzikas и ни даде талонче за намаление, ако решим да хапнем там. Храната в Tzitzikas беше наистина вкусна, а порциите огромни, но идеята на децата относно посещението на ресторант не се покрива въобще с нашата, затова бързо бързо се оттеглихме.

На никой от нас не му се тръгваше обратно към София. Делян дори изяви желание да купим къщата и да останем да живеем там.

А аз още в средата на седмицата бях простила на целия пеперуден род и даже спасих една от удавяне, дано ме помни за следващия път 🙂 и да изкриви плана ми в още по-красива посока.

3 thoughts on “Porto Koufo

  1. Случайно попаднах на alisaa.com когато плакнех очи, като разглеждах сайтове на хотели в Гърция.. Изтичат ми очите по синьото, безбрежното, красивото, само от снимките ме завладява спокойствие и вътрешна хармония..Почти, обаче..Защото тепърва ще се умува в семейството – ами ще ходим ли някъде или не… Ама къде…а и времето как ли ще е Септември…?? Което ме изнервя и понякога захвърлям Internet и сайтовете с примамливото синьо, безбрежно и красиво.. Но-о – само за кратко! Дали ще ходим или не тази година – не знам, но какво удоволствие ми доставя разглеждането на тези бленувани вълшебни кътчета – най-вече в Гърция. Островите са моята любов и специално остров Корфу..Вълшебният остров на моя кумир Джералд Даръл.. Но това е друга тема.
    Благодаря ти Alisaa – достави ми огромно удоволствие – чудесно написано е всичко! Мисля да се поразровя в хотелите на Porto Koufo – много е красиво.

  2. Благодаря ви Краси, за хубавите думи.
    Порто Куфо е едно наистина малко селище, но в много красив залив. Времето септември ще е хубаво. Ние бяхме в края на миналия септември в къмпинг Каламици (писах и за него) и температурите бяха високи (28-30 градуса), водата също беше топла и прекрасна за къпане. Така че времето не е проблем, а къде – има толкова много предложения … скачате смело и хващате едно за ушите 🙂

  3. …И аз Ви благодаря! Така и ще направя – каквото хвана за ушите от стотиците предложения за почивка сред красотата и лазура на топлото гръцко море…И на Вас желая много, много красиви и спокойни дни през лятната ваканция – там, където ще се чувствате най-щастлива и където се зареждате най-успешно с положителна енергия!!
    а това е най-важното…Иначе – как се оцелява в този суров свят, в който живеем…Само като си го направим ние, самите малко по-поносим…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.