Водна пещера Голубовица 2

Въпреки няколкото години забавяне, много държа да споделя това незабравимо изживяване. Когато тръгвахме търсих да прочета какво ни предстои, но не успях да намеря точно описание, затова реших че като се върнем непременно ще напиша какво представлява.

30 юли 2016

Както се досещате Голубовица 2 не е обикновена пещера. В обикновените пещери всичко е стандартно – сталактити, сталагмити, сталактони, причудливи форми осветени от прожектори и хайде обратно към изхода. Не бях влизала във водна пещера и не знаех нито какво да очаквам, нито как точно ще протече разходката. И това се оказа най-якия “коз”, който би всички други пещери, които съм посещавала.

Посещението на пещерата беше предварително уговорено с момчетата от Клуба по спелеология е екстремен туризъм Мурсалица.  Много добра организация и ентусиазъм, който трябва да бъде похвален.

Изходният пункт е една беседка, в началото на Гарга дере. След събирането на цялата група се тръгва с водач по тясна пътечка, по десния бряг на дерето. Преминава се на левия бряг по въжен мост ала Индиана Джоунс и се стига до входа на пещерата. Там ни очакваха момчетата от Мурсалица, които ни помогнаха да се наврем в предоставяната от тях екипировка: гумени ботуши в едно с гащеризон, дебели чорапи, спасителна жилетка, анорак и челник.

Препоръчителното облекло, с което да тръгнете от изходния пункт е дълъг панталон и топла връхна дреха с дълги ръкави, защото температурата в пещерата е 10-11 градуса. Всичко друго оставете в колата. Ако носите малка раничка, може да я оставите на пейките на входа на пещерата, където ще ви чакат и обувките ви. Ако сте късметлия като мен, e възможно да ви се падне гащеризон, който пропуска по мъничко вода и накрая да излезете с малко мокър крачол, затова си подгответе резервни панталони според сезона. Чорапът ми не беше мокър, защото преди да обуем гумения гащеризон с ботушите, ни дадоха найлонови торбички, в които да увием краката си и дебели чорапи, който обухме върху торбичките. Така облечени и със смешна походка, защото номера на ботушите въобще не се дискутира – се отправяте към дупката, от която се влиза в пещерата. Следва задължителен инструктаж и малко история.

Много исках да взема фотоапарата с мен, но не посмях заради водата, а и вътре е прекалено тъмно. Но когато облякох гащеризона не издържах и взех телефона. Къде го държах ли? В пазвата 🙂 Просто не разполагате с никакви джобове, а на места трябва да използвате и двете си ръце, за да се подпирате или да влезете в лодката.

Затова снимките не са с добро качество, но все пак онагледяват добре разказа.

Голубовица 2 не е облагородена, няма парапети, запазена е в максималния си див вид и единствената светлина вътре идва от челниците на главите ви и от по-мощното фенерче на водача. Върви се по течението на подземната река, като на места се гази във вода малко над коленете (по това време на годината).

Вълнуващата част от приключението е преминаването през езеро, с дълбочина над 2 метра, с помощта на надуваеми лодки. В лодките се настаняват само един турист и един от помощниците от клуб Мурсалица, който придвижва лодката, придърпвайки се с ръце по опънато малко под тавана въже.

Преминава се през едно много ниско място в скалата, където ако не сте легнали достатъчно ниско в лодката, може да си ударите главата или да си ожулите носа, ако ви е по-дълъг :).

Разходката за туристите свършва до първия воден сифон, който може да бъде преодолян само от хора с водолазна екипировка. Пещерата все още не е проучена до края й. В годините е достигнато до четвърти сифон, който не е преминат. Връщането е по обратния път, по който се влиза.

Махането на екипировката става по-бързо от слагането и с водач се запътвате към финалното и най-екстремно преживяване – Алпийския тролей. Не го пропускайте за нищо на света!

Представлява въжена алпийска линия над дере.

Въжето, по което се спускаме

Обувате колани във формата на гащи, показват ви как да държите ръцете и краката и почти като Индиана Джоунс прелитате 140-те метра до другия бряг на Гарга дере, което е на скромните 5 метра под вас :).

Чакаме обути в коланите да ни дойде реда
старта
финала

Така се слиза най-бързо до изходния пункт, където са колите.

Подарете си това изживяване, определено си заслужава и ще се помни дълго!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.