Yellow Houses, Халкидики

21 юни – 28 юни 2014 г., Yellow houses, Halkidiki, Greece

Още февруари започна търсенето “Къде в Гърция да почиваме юни месец?”. Започнах да се ровя в booking.com, като избирах обектите по предоставените снимки, отдалечеността им от морето и отзивите, оставени от вече посетилите ги. The Yellow Houses  веднага грабнаха вниманието ми с просторното и красиво подредено помещение, тип мезонет на две нива, напълно подходящ за 4 човека. От Порто Куфо бяхме научили урока, че пребиваването на две деца в една малка стая не се отразява добре на психичното здраве на родителите им по време на почивката.

Жълтите къщи обещаваха много място, тераса с гледка към морето, wi-fi, детски кът, стая за игри, паркинг, плаж непосредствено под къщите, даже колелета. С една дума – Перфектно!

Юни не дойде толкова бързо, колкото ни се искаше, но все пак дойде. Лятото в София се очертаваше студено и дъждовно. Докато не тръгнахме на 21 юни, не бях слагала все още сандали на краката си. Тепмературата сутринта беше 13 градуса и валеше. Само като минахме границата с Гърция – облаците изчезнаха, слънцето бързо набра скорост и се закова на 30 градуса.

Гармин-ито ни прекара през едни планински пътища… направо не вярвахме, че ще стигнем до нула надморско равнище. GPS-координатите бяха много точни, така че се озовахме точно пред портата на Жълтите къщи. Снимките на сайта отразяваха действителността, беше дори по-красиво.

Къщичките се намират само на 2 км от Pyrgadikia, построени над пътя, свързващ Pyrgadikia с Agios Nikolaos. Всяка къщичка е изместена малко встрани от предходната, за да имат пряка гледка към морето.

Жълтите къщи

Сутрин слънцето заливаше щедро терасата с топлина, но до масата предвидливо е поставена стойка за чадър, което прави закуската отвън постижима и много приятна. След 13 часа терасата вече е в сянка.

Терасата с невероятния изглед

Има плажче непосредствено под къщите, пресича се пътя и по една пътечка се стига до малко заливче, с доста каменист плаж. Във водата също има камъни. Само първата вечер отидохме да го видим.

Плажът под къщите

На 5 минутки пеша в посока Пиргадикия се намира друга по-облагородена пясъчна ивица. Също е осеяна с камъчета, но има и пясък. В непосредствена близост до плажа има и заведение тип барче, а до него и таверна. Купувайки си нещо за консумация имате право да ползвате шезлонгите и чадърите.

Барът на плажа

Много приятно впечатление оставиха у нас собствениците на бара на плажа. Обикновено си вземахме джин с тоник, който освен с дежурното лимонче, ни даваха и с една купичка с чипс. Децата обожаваха да си купуваме джин, защото чипса оставаше за тях. В един от дните, когато правехме обичайната си поръчка, се оказа, че тоника е свършил. Нормалната и преживяна реакция в доста бг-заведения е: “Съжаляваме, но няма тоник, искате ли вместо това сода?”, гърците само ни попитаха: “Нали не бързате?”, естествено че не бързахме 🙂 Един момък от персонала се метна на едно моторче и след десетина минути вече си пиехме джина, излежавайки се на плажа.

Оставено е достатъчно място, на което може да забиете и собствени чадъри и да опънете хавлиите. Водата е чиста, в началото на брега, около 2-3 метра, започва тясна каменна плоча, покрита с чадъровидни растения. Плочата не е много широка и благодарение на растенията, които я покриват не се пързаля докато ходите върху нея. След като свърши плочата дъното е пясъчно, до толкова плитко, че Ралица (на 3 г.) можеше да стъпва по него и е пълно с любопитни рибки. Само някои следобеди се образуваха повечко вълни от обикновеното състояние на морето – гладко като езеро.

Плажът

Жълтите къщи са приятелски настроени към децата и ако следобедите в стаята им се струват скучни може да ги пуснете на малката зелена площадка с люлки или в така наречената “стая за игри”, което представлява приземно помещение, използвано и за перално. Там освен тенис маса са предоставени в кашони разнообразни играчки в различно състояние и настолни игри. С две думи – “старите играчки, качени на тавана”.

Детският кът в градината

В стаята имаше кухня с налична посуда, котлони и хладилник. Ако не сте привърженици на готвенето по време на почивка – може да се храните в таверната на плажа или в Pyrgadikia, където има поне 3 ресторантчета с вкусна храна. Разстоянието до Pyrgadikia, както написах по-горе е 2 км, но не препоръчвам ходене пеша, защото по пътя няма тротоари и макар, че движението не е много натоварено, все пак преминават коли.

Към къщата има и паркинг, а нашата кола никога не е била на по-красив и еко паркинг.

Паркингът към къщите

Бъдете подготвени и за напастта от комари, особено вечер. Домакините съобразително са поставили ел. уреди с таблетки за прогонване на комари, но ако вие имате изпробвани и ефективни начини за борба с жужащите и хапещи твари – носете си ги.

Ако успеете да се накарате да станете рано сутрин, малко преди слънцето да изгрее може да се насладите на ето такава гледка:

Малко преди изгрев

Домакините са мили и отзивчиви. Може да поискате от тях съдействие за всеки проблем, свързан с престоя ви. На тръгване подариха на децата много красиви мидички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.