Буркани за подправки и фенер от консервна кутия

Ако не обичате да изхвърляте предмети, които бихте могли да използвате пак – тази публикация е за вас.

Ще ви покажа как да преизползвате прекрасните, ретро изглеждащи буркани, които имат капак с херметическо затваряне и силиконово уплътнение. А втората идея е за фенер от празна консервна кутия.

Буркани за подправки

Имам доста бурканчета от аншоа (много обичам салата Цезар), от онези със закопчаването и гуменото уплътнение. В такъв вид буркани съм купувала и пастет от гъши дроб. Изглеждат толкова очарователни, че сърце не ми дава да ги изхвърля и трябваше да измисля как да ги използвам повторно. Заради гуменото уплътнение при затварянето са много подходящи за съхраняване на подправки и това реши съдбата им.

Какво ви е необходимо:

  • празни буркани
  • тебеширена боя за стъкло
  • четка
  • тебешир или тебеширен маркер

Най-трудната част е отстраняването на етикетите. Голямо стъргане падна, въпреки че ги накиснах във вода, но след като се освободите от тях нататък процеса е лесен.

С четката боядисвате определена област от буркана, както и капака (който също е стъклен). Ако вашите буркани са от друг вид, може да нанесете боята само върху стъклената повърхност.

След като изсъхне боята, с тебешира (или тебеширения маркер) надписвате какво ще е съдържанието и готово. Предимството тук е че ако решите да смените съхраняваната вътре подправка с друга – изтривате с мокра кърпа името на старото съдържание и написвате новото.

Тъй като при мен броя на празните буркани от този вид надвишава броя от необходими контейнери за подправки – направих още няколко и ги подарих на приятелки (естествено първо ги попитах имат ли нужда от нещо подобно).

Фенер от метална консервна кутия

Една идея, която да внася уют през летните вечери или дългите зимни дни.

Какво ви е необходимо:

  • празна метална консервна кутия
  • акрилни бои, четка, молив
  • тел
  • винтоверт и свредло (или чук и пирон)

Отсранете етикета от консервната кутия и почистете следите от лепилото.

Втората стъпка е да направите дупки в кутията, през които да прониква светлината от свещта, която ще бъде вътре. Предварително измислете каква фигура ще оформя композицията от дупките. Може да е геометрична фигура, слънце, цвете, глухарче… Аз избрах на пръв поглед безразборно пробиване, а накрая около всяка дупка, с помощта на боите нарисувах цвете.

Има няколко метода за пробиване на дупките. Най-лесния за мен бе с винтоверт и свредло от бормашина.

Ако не разполагате с винтоверт, чук и пирон с подходяща дебелина ще свършат работа. Но тъй като консервната кутия е празна, удрянето с чука ще причини огъване на консервата. Има два варианта, с които ще избегнете това. 1) Слагате стар чорап в кутията и го пълните с пясък, леща, боб, ориз …; завързвате го, за да не се изсипе съдържанието и тогава пробивате дупките с чука и пирона. 2) Напълвате консервната кутия с вода; слагате я във фризера да замръзне и след това правите дупките.

С винтоверта става бързо, но трябва да внимавате, защото свредлото се плъзга по кутията. Ако не се чувствате сигурни да направите това сами, помолете някой, който има повече рутина с използването на бормашина.

След като пробиете дупките, боядисате отвън кутията в желан от вас цвят и нарисувайте нещо около дупките. Аз не съм много добра в рисуването, затова използвах задната част на молив (там, където обикновено се намира гумичката), потапях в различен цвят бои и така щамповах кръгчета около всяка дупка, за да се получи цвете.

Накрая от тел направете дръжка, с която може да носите фенера или да го закачите някъде. Телта за дръжката промуших през две противоположни дупки в горната част и завих краищата, около продължението на дръжката.

Сложете свещ на дъното и я запалете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.