Рожден ден с Детски Научен Клас (ДНК)

Рождените дни и на двете ми деца се превърнаха в невероятно-прекрасни преживявания след като наехме екипа на ДНК (Детски научен клас). Как ги открих аз? Съвсееем случайно, ако вярвате в случайности :).

Трябваше да организирам празнуването на рождения ден на Рали с нейните приятели за първи път и се налагаше всичко да е на ниво.

Детски клуб Цветна градина е удобно близо до нас, а и вече бяхме празнували предишен рожден ден на сина ми там. Резервирахме датата и при уточняването на детайлите попитаха Рали кой е любимия й герой, за да завъртят тематично партито около него. Междувремено й споменаха, че имат ново Научно парти, на което се правели Слонски сополи… В този момент, всички анимирани същества потънаха в забрава и научното парти спечели! Естествено не знаехме въобще какво да очакваме.

Явор Денчев

Надали ще успея да ви опиша Явор Денчев (създателя на ДНК) с целия магнетизъм и харизма, която притежава. Явор е магистър по микробилогия (Университет на Виктория, Канада). Работил е в различни лаборатории, по различни проекти…

“А когато видях, че мога да съчетая науката и работата с деца… ежедневието ми се превърна в поредица от избухващи колби, детски усмивки и чувство за истинска принадлежност.”

Явор Денчев (цитата е от интервюто му в сайта на СуперХостинг)
Сух лед

“Интересът на децата се запалва, когато това, което им представяш, е смислено и поднесено по ефектен, впечатляващ начин, с доза хумор и с нотка на мистерия, така че да се замислят защо и как се случва.”

Явор Денчев
Бели пушещи балончета

Научното парти за 7 годишни

Научното представление, което Явор изнесе пред децата на рождения ден беше невероятно забавно, пригодено за възрастта им (7 години), съчетаващо смешки и наука в едно.

През този час и половина нито едно дете не отлепи поглед от него (не се сетиха нито за ядене, нито за пиене), а родителите, които първоначално само надничаха, станаха постоянни зрители на заден план. И аз искрено Ах-ках и се забавлявах, тъй като през цялото време бях там и снимах.

Душ със сух лед
Тръбчо – най-шеметния супергерой под налягане
Стелещ се пушек

Вторият рожден ден с ДНК с деца на 11 години

През следващата година организирахме рождения ден и на сина ми с ДНК. Те са изключително гъвави и мобилни и идват където им посочите.

Този път наехме помещенията на Пространства за общуване Серендипити. Трябваше да подсигурим само голяма маса и топла вода.

Голяма част от гостите бяха на 11 години, затова избрахме варианта лаборатория, в която децата сами правят всички експерименти (ограничението в бройката е 12 участника).

Нетопящия се сняг в епруветки

Получи се най-якия рожден ден! Преживяване-мечта: изчезваха хартии в пламъци, приготвяше се нетопящ сняг в епруветки, пълниха се цветни димящи колби със сух лед, бъркаше се слайм в стил слонски сополи, правиха инста желиращи червеи. Някои от нещата децата си взеха за вкъщи като подаръци.

Цветни димящи колби със сух лед

Родителите също не пропуснаха демонстрациите.

Инста желиращи червеи
Слайм в стил слонски сополи

И така партито продължи повече от два часа в неспирни възгласи: “Ооооо!”, “Аааааа”, “Ехаааа”, “Виж, виж…”, “Дааааааааа” …

Изригващи сапунени експлозии в стил слонска паста за зъби

Едно от децата не говореше и не разбираше български език и Явор търпеливо повтаряше обясненията специално за него на английски език!


Ако искате запомнящ се и различен Рожден ден – обадете са на ДНК. Те с радост ще дойдат и никой от гостите ви няма да иска партито да свърши (даже и родителите)!

Все още ли не сте убедени, че следващия рожден ден на детето ви ще е с ДНК? Вижте Явор в действие на лекцията му за TEDxVitosha:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.