Посещение на водна пещера Голубовица 2

Въпреки няколкото години забавяне, много държа да споделя това незабравимо изживяване. Преди да тръгнем търсих да прочета какво ни предстои, но не успях да намеря добро описание, затова си обещах че като се върнем непременно ще опиша какво представлява.

30 юли 2016

Както се досещате Голубовица 2 не е обикновена пещера. В обикновените пещери всичко е стандартно – сталактити, сталагмити, сталактони, причудливи форми осветени от прожектори и хайде обратно към изхода.

Никога не бях влизала във водна пещера и не знаех нито какво да очаквам, нито как точно ще протече разходката. И това се оказа най-големият “коз”, който би всички други познати ми пещери.

Организиране на посещението в пещерата

Разходката в пещерата трябва предварително да уговорите с момчетата от Клуба по спелеология е екстремен туризъм Мурсалица.  Много добра организация и ентусиазъм, който трябва да бъде похвален.

Събирателен пункт

Изходният пункт е една беседка, в началото на Гарга дере. След като се съберете цялата група, тръгвате с водач по тясна пътека, по десния бряг на дерето. Преминава се на левия бряг по въжен мост ала Индиана Джоунс и се стига до входа на пещерата.

Предоставяна екипировка

Момчетата от клуб Мурсалица ви очакват на входа на пещерата и ви помагат да облечете предоставяната от тях екипировка: гумени ботуши в едно с гумен гащеризон, дебели чорапи, спасителна жилетка, анорак и челник.

Препоръчително облекло за пещерата

Препоръчителното облекло, с което да тръгнете от изходния пункт е дълъг панталон и топла връхна дреха с дълги ръкави, защото температурата в пещерата е 10-11 градуса.

Всичко друго оставете в колата. Ако носите малка раничка, може да я оставите на пейките на входа на пещерата, където ще ви чакат и обувките ви.

Ако сте късметлия като мен, e възможно да ви се падне гащеризон, който пропуска по мъничко вода и накрая да излезете с малко мокър крачол, затова си подгответе резервни панталони според сезона.

Не се притеснявайте, че ще ви се намокрят чорапите, защото преди да обуете гумения гащеризон с ботушите, ще ви дадат найлонови торбички, в които да увиете краката си и дебели чорапи, който да обуете върху торбичките.

Влизане в пещерата

Така облечени и със смешна походка, защото номера на ботушите въобще не се дискутира, се отправяте към дупката, от която се влиза в пещерата. Следва задължителен инструктаж и малко история.

Единственият светлинен източник вътре са челниците

Много исках да взема фотоапарата с мен, но не посмях заради водата, а и вътре е прекалено тъмно. Но когато облякох гащеризона не издържах и взех телефона. Къде го държах ли? В пазвата 🙂 Просто не разполагате с никакви джобове, а на места трябва да използвате и двете си ръце, за да се подпирате или да влезете в лодката.

Затова снимките не са с добро качество, но все пак онагледяват добре разказа ми.

Екипировката

Голубовица 2 не е облагородена, няма парапети, запазена е в максималния си див (естествен) вид и единствената светлина вътре идва от челниците на главите ви и от по-мощното фенерче на водача. Върви се по течението на подземната река, като на места се гази във вода малко над коленете (по това време на годината).

През цялото време на разходката водачът ви разказва, показва и обяснява всичко интересно, което се знае за пещерата.

Вълнуващата част от приключението започва с преминаването през езеро, с дълбочина над 2 метра, с помощта на две надуваеми лодки.

В лодките се побира само по един турист и един от помощниците от клуб Мурсалица, който придвижва лодката, придърпвайки се с ръце по опънато малко под тавана въже.

Преминава се през едно много ниско място в скалата, където ако не сте легнали достатъчно ниско в лодката, може да си ударите главата или да си ожулите носа, ако ви е по-дълъг :).

Разходката за туристите свършва до първия воден сифон, който може да бъде преодолян само от хора с водолазна екипировка.

Пещерата все още не е проучена до края й. В годините спелеолози са достигнали до четвърти сифон, който не е преминат.

Връщането е по обратния път, по който сте влезли.

Махането на екипировката става по-бързо от слагането и с водач се запътвате към финалното и най-екстремно преживяване – Алпийския тролей. Не го пропускайте за нищо на света!

Алпийския тролей над Гарга дере

Представлява въжена алпийска линия над дерето.

Въжето, по което се спускате

Овързват ви с обезопасителни колани, показват ви как да държите ръцете и краката си и почти като Индиана Джоунс прелитате 140-те метра до другия бряг на Гарга дере, което е на скромните 5 метра под вас :).

Чакаме обути в коланите да ни дойде реда
старт
финала

Така се слиза най-бързо до изходния пункт, където са колите. Има вариант за слизане и по пътека.

Подарете си това изживяване, определено си заслужава и ще го помните дълго!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.