Защо да купя/подаря електронен четец?

Ако все още не притежавате електронен четец и се чудите дали да си го подарите – този текст е за вас.

Няколко поколения Kindle (моят е най-стария, с клавиатурата)

Обичам да чета книги, прочела съм много и продължавам да чета, когато намеря време. От 9 години имам Kindle и не искам повече да купувам и чета книги на хартия. Лошото в България е че почти всички новоиздадени книги предимно се отпечатват и не се продават електронните им версии.

Аз предпочитам електронните книги и ще изброя всички предимства, които съм открила в тях, в сравнение със събратята им на хартия. 

Спестява място

Когато купувате книги на хартия мястото в библиотеката неминуемо свършва и трябва или да вземете по-голяма библиотека или да ги складирате някъде другаде. Аз подарих доста от книгите вкъщи на кварталната и училищна библиотека, както и за различни дарителски кампании. 

Дебелината на Kindle пред дебелината на само 3 книги

В електронния четец може да поберете хиляди книги (в зависимост от наличната памет на модела), да ги изтриете, след като ги прочетете и да го напълните с нови хиляди.

Чете се лесно

Опитвали ли сте се да четете хартиена книга с една ръка? Да, може, но е неудобно и със сигурност ръката ви ще се умори, ако книгата е тежка. Прелистването на страниците с една ръка също е трудна мисия.

Държането и прелистването с една ръка не представлява трудност при електронния вариант. Докато държите четеца просто натискате бутон или с пръст върху екрана. 

Без книгоразделители

Чуденето с какво да отбележите вашия прогрес вече не съществува.
Електронният четец автоматично запомня докъде сте стигнали с всяка книга, която започнете да четете и следващия път, когато я отворите започвате от мястото, където последно сте спрели.

Четете навсякъде

Размерът на електронния четец е винаги един и същ, независимо с колко дебела книга се борите или колко книги сте сложили в него. Лесно се побира в чантата/раницата ви и може да почетете навсякъде, където имате възможност – в градския транспорт, в самолета, докато чакате да ви дойде реда пред лекарския или стоматологичен кабинет, докато чакате да свърши урока на детето ви… възможностите са неизброими, само да имате желание за четене.

Екраните на три поколения Kindle

Може да променяте шрифта

При печатните книги шрифта е “закован”, не може да го променяте, ако е прекалено малък и трябва да си напрягате очите докато четете. 

Електронните четци позволяват да увеличавате/намалявате големината на шрифта, за да е по-комфортно на очите ви
при четене.

Вграден речник на английски

При четене на книги на английски има вграден тълковен речник, който ви дава значението на думата, която посочите.

Може да подчертавате изречения, които са ви вдъхновили, може да отбелязвате страници, а после може да ги премахнете, докато при физическата книга – веднъж подчертано или прегънато… не може да се върне обратно.

Не се мачка

Да, това за мен е плюс. Не може да смачкате електронната книга, нито да откъснете страница, нито да я омърляте. Винаги е като нова. Преди години, когато вземах книги от градската библиотека се е случвало да липсват страници, дали заради нехаен читател, или заради недобре подлепени листа…

Недостатък

Единственият недостатък…не, по-скоро неудобство, което съм устновила до сега е, примерно като чета книга, в началото на
която се въвеждат много герои и не успея да запомня кой кой е, и когато срещна понататък герой, чудейки се кой беше той – при хартиената книга бързо отгръщам напред до мястото, където е представен и продължавам. Но в електронния четец доста трудно стигам и намирам това място.


Марката на електронния четец няма значение, стига да притежава функциите, които търсите и да отговаря на изискванията ви.

Включете го и се потопете в света на любимите ви книги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.